Prejsť na obsah

Najdôležitejšia informácia, kým začnete variť: do hrnca použijeme iba polovicu flaše vína. Zvyšné víno treba postupne vypiť popri varení. Ako inak.

Ingrediencie

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 kusy parmezánovej kôry
  • fľaša suchého červeného vína Mária (Alibernet)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
  • 1 lyžička jemne nasekaných listov rozmarínu
  • 1 1/2 šálky ryže na risotto
  • 50 g masla
  • 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 80 g mäkkého kozieho syra
  • Malé lístky bazalky na servírovanie

Postup

  1. Do hrnca dajte vývar, kôru z parmezánu, polovicu fľaše červeného vína Mária (Alibernet) a šálku vody, a priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte 15 minút.
  2. Medzitým zohrejte olej vo vysokej panvici na miernom ohni. Pridajte cibuľu a opražte za stáleho miešania 3-4 minúty, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a rozmarín a restujte ďalšiu minútu, potom pridajte ryžu a dobre premiešajte, aby sa zrkná dobre obalili. Opražte 2-3 minúty za stáleho miešania, kým nezavonia.
  3. Prilejte naraz všetok vývar, zvýšte teplotu a priveďte do varu. Nechajte 1-2 minúty povariť. Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 15 minút, pričom z času na čas premiešajte, aby ste zabránili prichyteniu, kým sa všetka tekutina neabsorbuje a ryža nie je al dente. Odstráňte z varnej dosky a odstráňte kôrky z parmezánu. Pridajte maslo, prikryte a nechajte 5 minút odstáť. Pridajte strúhaný parmezán a premiešajte.
  4. Rizoto rozdeľte na taniere, ozdobte kozím syrom a lístkami bazalky. V tomto bode by ste mali mať vypité aj zvyšné víno Mária. Dobrú chuť!
Rizoto s červeným vínom Mária a parmezánom